Spirulina. Szmaragdowa superfoods
Spotkasz je w sklepach zielarskich i w tych z ekologiczną żywnością, w supermarketach, a niekiedy nawet w osiedlowych minisklepach (no może w tych z nieco szerszym asortymentem ;) Superfoodsy. A wśród nich nasza dzisiejsza gwiazda- szmaragdowa spirulina.
Spirulina to bardzo odżywcza słodkowodna alga zawierająca prawie pełen wachlarz składników niezbędnych człowiekowi do życia. Od aminokwasów, przez niezbędne kwasy tłuszczowe, po witaminy i związki mineralne, potężne antyoksydanty i substancje regulatorowe. Jest także źródłem życiodajnego chlorofilu.
Witaminy i mikroelementy
Znajdziesz w niej witaminę C, beta karoten, witaminy D i E oraz prawie wszystkie witaminy z grupy B: tiaminę (witaminę B1), ryboflawinę (B2), nikotynamid (B3), pirydoksynę (B6) i kwas foliowy. Nie znajdziesz w spirulinie witaminy B12, a jedynie nieaktywne biologicznie analogi tej witaminy, których twoje ciało nie będzie w stanie wykorzystać. Spirulina jest również źródłem potasu i sodu, a także chromu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, fosforu, selenu i cynku. Wszystkie są niezbędne dla twojego ciała.
Chlorofil
Podobnie jak rośliny, spirulina zawiera chlorofil, dzięki któremu potrafi pobierać energię do życia bezpośrednio ze słońca. Chlorofil dotlenia i energetyzuje twoje ciało, a jednocześnie jest potężnym narzędziem detoksykacji: wiąże toksyny, w tym metale ciężkie i związki promieniotwórcze, umożliwiając ich usunięcie z organizmu.
Ciało wolne od toksyn to zdrowe ciało :)
Fikocyjanina
Niebieski pigment. To ona w połączeniu z chlorofilem nadaje spirulinie piękny morski odcień zieleni. Fikocyjanina jest potężnym antyoksydantem- zwalcza wolne rodniki i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a także ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, reguluje przepływ krwi i obniża ciśnienie.
Kompleks związków regulujących podziały komórkowe, stymulujących układ immunologiczny i wykazujących działanie przeciwnowotworowe. Dbają aby w twoim ciele powstawały tylko zdrowe komórki, a wszystkie nieprawidłowe były na bieżąco usuwane.
Kwasy tłuszczowe omega 3
Wpływają na prawidłową pracę komórek nerwowych, chronią mózg przed stresem oksydacyjnym. Poprawiają pamięć, zwiększają koncentrację i zachęcają komórki mózgu do aktywnej pracy :)
Łyżeczka sproszkowanej ekologicznej spiruliny dosypana do śniadaniowej miski lub porannego owocowego szejka to:
- zastrzyk pozytywnej energii bez skutków ubocznych
- bomba odżywcza dla twojego ciała
- codzienny detoks z toksyn
- duża dawka przeciwutleniaczy
- wsparcie dla układu odpornościowego
Spirulina to jedzenie, które z założenia ma leczyć twoje ciało. Dlaczego? Bo będzie je oczyszczać, odżywiać i pobudzać naturalne mechanizmy naprawcze i zdolności regeneracyjne.
Aby tak było, twoja spirulina musi być naprawdę wysokiej jakości, najlepiej organiczna, czyli czysta i pochodząca z czystego środowiska. W tym przypadku kiepska jakość może uczynić z twojego super lekarstwa truciznę.
Warto poszukać spiruliny z dobrego źródła i cieszyć się jej intensywnym smakiem, kopem energii jak po dobrej kawie, a także czerpać korzyści z jej prozdrowotnych właściwości :)
Komentarze
Prześlij komentarz